Főoldal

Simson vizesmatrica felhelyezés

Többször volt szó a restaurálás során mindig a korabeli technológiákat kell használni. Jelen esetben egészen a nyolcvanas évek végéig alkalmazott dekorációk helyes felhasználásában szeretnék segíteni.

Egy korábbi bemutatóban már alaposan kiveséztem, hogy melyik típuson, milyen matrica van, további (valóban) gyári állapotú motorokat alaposan megnézve ügyesen meg lehet nézni a pontos helyzetét és formáját.

Beszerzése már azért kicsit körülményesebb, de alapos kutatással és némi szerencsével akár hazai hirdetési oldalakon, esetleg börzéken, de az ismert aukciós portálokon bárki hozzájuthat a kiszemelt példányhoz.

Néhány éve egy gyári új ezüstszürke S51E légszűrőház fedelét sikerült megvenni, ennek segítségével mutatom be a felhelyezési procedúrát. Tehát első lépés az alapos megfigyelés. Pontosan hová is helyeznénk fel.

Második lépésben a matrica méretéből adódóan egy kisebb edény vizet készítettem elő, az oldalfedelet és a kicsit megsárgult 80-as évekbeli gyári feliratot.

A vízbe helyezett márkajelzés jól láthatóan kunkorodik, nem kell megijedni ettől, de fontos, hogy türelmesek legyünk, alaposan leázzon a hordozó fényes felületű papírról a hajszálvékony matrica.

Az oldalfedelet is alaposan bevizeztem, ez a későbbi igazításhoz elengedhetetlen.

Még egy utolsó pillantás a pozícióra, mert ha emlékezetből dolgozunk, biztosan rossz helyre kerül.

Egy  határozott mozdulattal lecsúsztatjuk a fóliát az oldalfedélre, ahol a kellően vizes felületen nagyon könnyen csúsztathatjuk bárhová. Arra érdemes figyelni, hogy ilyenkor nagyon könnyen összeráncolódhat, akkor még több vízzel van esély óvatosan széthúzni, mielőtt megszárad.

Az utolsó lépésben óvatosan kipréseljük a vizet a fólia alól, majd pár perc száradás után már nem mozdul a helyéről. A sárga színtől nem kell félni, a legfelső réteg csak, pár mosás után szépen lekopik és kivilágosodik.

 

Bogyay Norbert 2016.03.08.

vissza a Főoldalra

 

 Történetek

 

 Technika

 e-mail

 Bemutatók

 Linkek

 Gyártörténet

 Rólam

 Képgaléria

 Könyvajánló 

 Videók

 Adatvédelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (c) Bogyay Norbert 2016.