Főoldal

Simson S51E 1986

Sorkatonaság alatt az első eltávozáskor egy leparafinezett, gyári új ezüstszürke S51 enduro várta otthon Zsoltot. A garázsban állt a régi helyén, édesapja lepte meg. 1986. szeptember 22-én történt mindez, nem volt már faládában, de mindene matt színű volt, az ülésvédő fólia még a helyén.  Külön zacskóban volt a kis könyv, hátsó lábtartók, rendszámtábla tartó és a két tükör.

Mint utólag kiderült a Fórum járműbolt, hivatalos nevén a 25. számú Iparcikk Kereskedelmi Szöv . Ismerős árubeszerző hívta fel édesapja figyelmét az új modellre, nagyon ritka volt még a piacon, a korabeli számla tanúskodik a 19.000 Ft-os emelt árról, így érkezett Szombathelyre.  

Gondos gazda révén Zsolt megőrizte a dokumentumokat, nem is gondolt rá később mekkora öröme lesz ebben a kismotorban.

Használatba viszont nem került a katonaság miatt, két évig szinte mozdulatlanul állt a letakart Simson. Leszerelés után, 88 tavaszán lett üzembe helyezve. Egy alapos mosás, olajcsere, feltankolás keverékkel, már mehetett is az első bejárató kör. Óvatos bejáratás után kiderült, hogy a végsebesség nem éri el az elvárt 60 km/órát, többszöri próbálgatás után sem nem ment 57-58 fölé a km óra mutatója. Kicsit elkeseredett Zsolt, de nem adta fel.

Barátai tanácsára megpróbálta alul elvezetni a kipufogó rendszert, meglepetésére így már megfutotta az óránkénti 60 km-t. Fellelkesülve ezen, jöttek a tuning könyvek, mindenféle utcai tuning leírás átnézése. Esti hosszas beszélgetések, hogy lehetne kicsit növelni a végsebességet.  Közben kis átalakításon is ment keresztül a motor, pl alacsony kormány került a gyári helyére, természetesen minden gyári alkatrészt gondosan eltett Zsolt.

Egy környékbeli idősebb simsonos feltűnően pörgette a motorját, ez felkeltette az érdeklődést, hogy érte el a magasabb fordulatszám tartományt, de végül nem esett neki komolyabb átalakításnak. A keveset futott enduro 1998-tól a pincébe, végül pedig 2001 nyarán vidékre került.

2010-ben újra előtérbe került a Simson, internet segítségével egyre több kép, apróhirdetés nézegetése, majd 2011-ben felbukkant ugyanez enduro, köszönhetően az adásvételi szerződésnek, melyen szerepelt a vevő minden adata. Hamar rászánta magát Zsolt, hogy megnézze régi motorját, ha már ott volt, előjöttek az emlékek, de először még nem vette meg, pár napot aludt rá és úgy határozott, hogy mégiscsak visszavásárolja. Pár hónapra rá megköttetett az üzlet és újra  visszakerült a megszokott helyére a kismotor.

Azóta is folyamatosan karban van tartva, sok környékbeli találkozóra, börzére, felvonulásra kiviszi, megjáratja a boldog tulajdonos.

vissza a Történetek oldalra

 

 Történetek

 

 Technika

 e-mail

 Bemutatók

 Linkek

 Gyártörténet

 Rólam

 Képgaléria

 Könyvajánló 

 Videók

 Adatvédelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (c) Bogyay Norbert 2019.