Főoldal

Simson SR50B3 1987

Az 1980-as évek ! Ez volt az az évtized amelynek a vége felé ott tartottunk életkorban,hogy már meg lehetett szerezni a segédmotoros vezetői engedélyt,amely egyben állati erővel vont jármű hajtására is feljogosított. Természetesen ekkor már még mielőtt betöltöttük a 14-et, néhányunk motoros érzelmű szüleinek köszönhetően már a garázsokban álltak az akkoriban kapható segédmotorkerékpárok egy-egy példányai. Nekem kezdésnek, egy használt,de eredeti állapotú piros Romet Kadet jutott,melyet édesapám szerzett be egy munkatársától. Azonban a nagy szó természetesen már akkor is a SIMSON volt !

Emlékszem két osztálytársamnak volt olyan szerencséje,hogy szüleiktől kaptak egy-egy vadi új Simsont. Az egyiknek egy világoszöld S51B-t vettek,a másiknak, akinek már abban az időben is maszek volt az apja pedig egy piros Endurót.

Minden héten volt egy nap amikor egy vagy két lyukas óránk volt az iskolában és mivel egyikőjük sem lakott messze,ilyenkor hazamentek a gépekért és a környező utcákban cikáztak. Mi pedig osztálytársak, természetesen nyál csorgatva bámultuk őket. Nekem innen maradt meg az eredeti gyári új S51-es motorhang.

Volt egy harmadik, talán mind közül a legszerencsésebb osztálytársam is akinek még ekkor is kint dolgozott az édesapja az NDK-ban.,Azt hiszem ő kapta meg  tőle a város,de megkockáztatom a régió első Simson Rollerjét  ami miatt ez a véget érni nem akaró írás született. Tök ugyanilyen volt,mint ez ami most hozzád került,még a színe is !!!

Mondanom sem kell, a lakótelepen mindenki a csodájára járt,ahol csak letette mindenütt kisebb csoportosulás alakult ki és mindenki ugyanazt az egy kérdést tette fel:Hát ez meg mi ?

 

Utolsó gondolat még a színre visszatérve. Történt,hogy a két osztálytársam a piros Endurós és a 6V-os Rolleres közösen elmentek motorozni,természetesen jogosítvány és gyakorlat nélkül. Persze meg is lett a baj,fürge volt a két gép és kevés a 13 betöltött életév. A kuriózum Rollerrel elcsúsztak, a sérülésnyomokat viszont el kellett tüntetni a szülők elől !

Akkoriban nem létezett számítógépes színkeverés, háztartási bolt volt Neolux autózománccal ! Bementek az egyedi szín összeállításból kifolyólag az esélytelenség nyugalmával és kértek egy kis doboz feketét és egy kis doboz borvöröset ! Az eladó csak annyit válaszolt "Fíúk, csak pont ez a két szín van !..."

 

 

vissza a Történetek oldalra

 

 Történetek

 

 Technika

 e-mail

 Bemutatók

 Linkek

 Gyártörténet

 Rólam

 Képgaléria

 Könyvajánló 

 Videók

 Adatvédelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (c) Bogyay Norbert 2020.