Főoldal

Simson Star 1970

Egy baranyai kis faluban 1970-ben ígéretet kapott Károly, mely szerint, ha sikeresen levizsgázik nagymotorról, kap egy motort édesapjától ajándékba. Barátai is kaptak, MZ-t, ő pedig a mágocsi Vasboltban egy Schwalbe és Star között válogathatott.

A szépen ragyogó, előkészített piros Starra esett a választás. Előtte egy volt már a faluban, így ismerte. Benzin sem volt benne, kapott pár litert, mielőtt megköttetett az üzlet. Elsőre beindul a csendes járású motor.

Rendszám és jogosítvány hiányában elkezdték hazatolni. A türelmetlen ifjú tulaj ráült és már gurult is lefelé a lejtőn, pechjére rögtön megjelent a helyi rendőr Danuviával, meg akartra büntetni, de szerencsére sikerült az öreget lebeszélni róla. Pécsre egy ismerős motorozott be útvonalengedéllyel, ahol friss műszaki vizsgát, okmányokat és rendszámot is kapott. LO- betűkkel kezdődött.

Heten jártak tanfolyamra Alsómocsoládra, kettőjüknek sikerült is a KRESZ. A városi vizsgára reggel hatra kellett menni immár Szekszárdra. Friss vizsgával csak a megyében lehetett motorozni két hónapig, persze az első úton már más megyén keresztül ért haza a boldog tulajdonos, szerencsére volt ismerős rendőr az igazoltatók között, így gond nélkül sikerült hazaérni.

Gyertyákat a bonyhádi járműboltban szerezte be, illetve az apróságokat, kopó alkatrészeket. Nagy probléma nem volt vele, pedig két személlyel is sokat ment.

Egyszer gyújtótekercs probléma volt vele, villanyszerelők megoldották, illetve egyszer elestek a motorral, mivel lakatos a szakma, így a lábtartó visszahegesztése nem volt nagy probléma.

1975-ben az alsó tűgörgő szétesett motorozás közben, ez lett a veszte, később kicserélték a főtengelyt, de már nem lett az igazi, így piacra került 800 Ft-ért. Egy T5-ös Pannonia lett az utódja.

vissza a Történetek oldalra

 

 Történetek

 

 Technika

 e-mail

 Bemutatók

 Linkek

 Gyártörténet

 Rólam

 Képgaléria

 Könyvajánló 

 Videók

 Adatvédelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (c) Bogyay Norbert 2019.