Főoldal

Simson Star 1968

A család első motorja egy Csepel 125-ös volt az ötvenes évekből, talán ennek is szerepe volt, hogy Sárndor 15évesen egy bordó, ezüst tankos 1963-as SR2E mopedet 1968 tavaszán a  szomszéd faluban, Kurdon vásárolta, majd pár hónap használat után kis haszonnal jó áron sikerült eladni. Dombóváron már látott pár Simson Start és nagyon megtetszett neki. "Ilyen könnyen induló és üzembiztos motorod nem lesz" mondogatta édesapja.

Egyik őszi hétvégén, talán pénteki napon leutaztak édesapjával Pécsre, a Műszaki boltba, ahol volt több motor, segédmotor: Pannonia, MZ, Jawa, Riga, Schwalbe, Star stb. Annyira megtetszett a bordó bemutató motor, hogy rögtön ki is fizettek egyet. Kaptak nyugtát róla, leszállították a pécsi vasútállomásra.

Hétfőn délelőtt meg is érkezett a motor az állomásra, lovaskocsival mentek érte, majd a faládában utazott a kocsin hazáig a bordó kismotor. A fuvaros segített levenni a csomagot, majd a mai napig az emlékeiben él, a kibontás pillanata, előkerült a kalodából a ragyogó kismotor, átlátszó ülésvédő fóliával. Külön dobozban voltak a hátsó lábtartók, a kormányt és a lábtartókat helyre kellett tenni. Irányjelző és tükör nem volt gyárilag, utólag vásároltak magyar tükröt. Jöhettek az első próbakörök.

Édesapja motorozott Szekszárdra, ahol LI-49-08 rendszámot kapta a sikeres műszaki vizsga után. Egészen a nyolcvanas éveg elejéig így használták, utána segédmotorosították. Két személlyel ritkán használták amúgyis. Nagyon könnyen indult, megbízható kismotor volt. Egyszer megszakítót kellett cserélni, gyertyákat többször, egy darabig rajta volt a zavarszűrés a gyertyapipán. Több, mint 25 ezer km került bele az évek folyamán, végül édesapjához került, mert a Csepelt ellopták, egy MZ váltotta.

Nagyon jó emlékei vannak a Simsonról, ez is hozzájárult, hogy azóta is szinte mindig van NDK kismotor a családban, sőt egyszer Simson Sport is megfordult a garázsban.

 

vissza a Történetek oldalra

 

 Történetek

 

 Technika

 e-mail

 Bemutatók

 Linkek

 Gyártörténet

 Rólam

 Képgaléria

 Könyvajánló 

 Videók

 Adatvédelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (c) Bogyay Norbert 2019.