Főoldal

Simson S51B1-4 1983

"Szombathelyen 1983 szeptemberében vásároltuk a legelső Simsonomat ami egy új kék S51NH volt. A helyi Ferrovill boltban a város végén 9100 Ft körül volt az ára. Először el sem akartam hozni, mert minden áron "nagy Simsont" s51B típust akartam, de a barátom rábeszélt és megvettem. Ám gyorsan eladásra is került 1 hónap használat után, új állapotban, jó áron.

Mivel a vásárlást követően váratlanul októberben érkezett 4db eddig nem látott sötétzöld S51B a Centrum áruházba a lakótelepi Domus bevásárlóközpontban. Azok közül választottam ki az egyiket találomra. 9900 Ft-os vételárra emlékszem.

  Az első próbakörökön 3. fokozaba felkapcsolva, szokatlanul forgós volt a működése. Csak később a garázsunk előtti pucolaskor, jobban megvizsgálva derült ki, hogy 4-es van a blokkján és valóban 4 sebesseges is volt!!!.  Egyébként visszamentünk az Áruházba megnézni, hogy a másik 3 db nem-e 4 sebis, de mind a 3 db 3 sebességes volt!....

  Nem sokáig maradt meg ez a motor, mert 1985-ben lehetőség volt ismét egy új vásárlására amely egy világos zöld S51B 1-3 lett, talán 10200 Ft lehetett. 

 

 Így eladásra került jó áron az újszerű kismotor. Amikor el akartam adni fenn voltam Pesten és az Ecserin 14 ezerért azonnal megvettek volna a 4 sebesség miatt, csak lusta voltam felvinni, meg apám mondta, hogy majd jól átvernek a nepperek és ezért adtam el idehaza, egy szombathelyi ismerős srácnak 1985 nyarán.  Úgy emlékezem, hogy 11-12 ezer forint körül. 

 Utólag csalódásként emlékszem vissza legutóbbira, a 3 sebesség miatt. Sokkal rugalmasabb volt az előző 4 sebességes, főleg hegyre felmenetkor. Amúgy többször nem is volt 4 sebességes a helyi boltokban 1983-1985 között, csak akkor az az egy példány. A világoszölddel télen is ment a motorozás a haverokkal. Egy esés 85 december elején bokatöréssel végződött. Ám ez nem rettentett el a motorozástól amikor pár nap múlva leesett a hó. Fekvőgipsszel is felültem a zárt udvaron, "salakmotorozni" a hóban a srácokkal. Majd ez is eladásra került 1986 nyarán az augusztusi sorkatonaság megkezdése előtt. A számlák, papírok elkerültek tőlem, fotók sajnos nem készültek anno. 

Napjainkban újabb fellángolás és nosztalgia eredményeként 33 év elteltével ismét már 3 Simson tulajdonosa lettem." 

 

.vissza a Történetek oldalra

 

 Történetek

 

 Technika

 e-mail

 Bemutatók

 Linkek

 Gyártörténet

 Rólam

 Képgaléria

 Könyvajánló 

 Videók

 Adatvédelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (c) Bogyay Norbert 2019.