Főoldal

Muzeális minősítés megszerzése

Egyre több a veterán minősítés előnye, úgyhogy kiválasztottam egy Simson Sportot 1959-ből és néhány akadály lekűzdése után OT-s rendszám került a motorra.

2010-ben a Muzeális minősítés megszerzésére csak néhány nagyvárosban van lehetőség. Hozzám a legközelebbi bázis Kaposvár. Júniusi időpontot néztem ki, sajnos nem volt szabad hely, így szeptember végére jelentkeztem.

A motorom érvényes okmányokkal és biztosítással rendelkezett, így nem kellett további köröket futni a tulajdonosi láncolat keresésére, illetve az átiratásra.

Első lépés a helyi Autóklubnál a jármű adatainak felvétele, a vizsgadíj befizetése,  majd a szakértők átnézték a jármű eredetiségét. Korabeli műszaki dokumentációt érdemes vinni az eredetiség igazolása miatt. Teljesen gyári állapot elérése volt a cél a restauráláskor, így nem volt mitől tartani.

A Muzeális Minősítő Bizottság összetétele: Nemzeti Közlekedési Hatóság szakembere, Magyar Autóklub szakembere, Magyar Veteránautós és Motoros Szövetség szakembere és végül a Közlekedési Múzeum szakembere.

A sikeres minősítés eredménye a plakett és több okmány, amit magammal vittem a kaposvári NKH állomásra a műszaki vizsgához. Nemrég veztették be, hogy a minősített veterán járművek 5 évig érvényes műszaki vizsgát kapnak, igazodva a minősítés időtartamához.

Az 1959-es gyártás miatt pár mai szabvány alól mentességet kapott a motor (borostyánsárga féklámpa, asszimetrikus fényszóró, távolságifény visszajelző hiánya), de fékpadon ellenőrizték a fékek hatékonyságát.

Sikeres műszaki vizsga után következik az ügyintézés, sajnos az OT-s rendszámot csak Budapesten, a Központi Okmányirodában adnak. Természetesen ez új Forgalmi Engedély és Törzskönyv cserét is jelent, ezek újabb költséget jelentenek.

Közben Postán megérkezett pár napon belül a Muzeális jellegű Jármű Igazolvány is, benne a motor képével és adataival.

A Muzeális jármű regiszter plakettet a sikeres veterán vizsga után megkaptam, a Központi Okmányirodában a rendszámot és a Forgalmi Engedélyt állították ki.

5 évig érvényes a műszaki vizsga és a hivatalos feljegyzések között szerepel, hogy Muzeális jellegű a motorom, illetve egy bejegyzés a fényszóróvisszajelző hiányáról.

Végeredmény, az OT rendszámot büszkén viselő Simson :)

Még a Törzskönyv érkezik postán és ezzel lezárult a minősítési folyamat, ami aktuális áron számolva kb. 50-70.000 Ft-ba került.

A muzeális minősítésből fakadó kedvezmények: (forrás: http://www.mavamsz.hu/ )

1. A gyártáskori paraméterek alapján történő műszaki vizsga;

2. Az időszakos műszaki vizsga érvényessége max. 5 év;

3. Kedvezményes gépjármű felelősség biztosítás;

4. Az OT betűjelű rendszámmal ellátott járművek mentesek a:

- a teljesítményadó alól

- cégautó-adó alól

- a luxusadó alól.

5. Az Euro IV. uniós környezetvédelmi előírásokat nem teljesítő járműveket Unión kívüli országból Magyarországra kizárólag muzeális minősítéssel lehet behozni és  forgalomba helyezni;

6. Muzeális járműként importált járműre a regisztrációs adót nem kell megfizetni;

7. Muzeális minősített járműre nem kell környezetvédelmi vizsgálat;

8. A muzeális minősítés egyben hatósági eredetvizsgálat is, így első forgalomba helyezésekor és tulajdonos váltáskor csak muzeális minősítés kell, ezért ezekre a járművekre nem kell integrált műszaki vizsga;

9. Legális, törvényes lehetőség az okmányokat vesztett járművek forgalomba helyezésére;

10. Lehetőség van az összeépített (több azonos típusból összerakott) jármű muzeális minősítésére és forgalomba helyezésére;

11. Lehetőség van a sport célokra az előírások szerint átalakított járművek muzeális minősítésére és forgalomba helyezésére;

12. A FIVA minősített járművek automatikusan megkapják a muzeális minősítést;

13. A megőrzésre, muzeális minősítésre érdemes járművek a muzeális minősítő bizottság előminősítésével a forgalomból átmenetileg nem csak fél évre, hanem 10 évre kivonhatóak, majd a 30. év betöltése után újból forgalomba helyezhetők;

Bogyay Norbert 2010.10.11.

vissza a Főoldalra

 

 Történetek

 

 Technika

 e-mail

 Bemutatók

 Linkek

 Gyártörténet

 Rólam

 Képgaléria

 Könyvajánló 

 Videók

 Adatvédelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (c) Bogyay Norbert 2010.