Főoldal

Fortschritt E931, a Simson motoros kertigép

Az NDK-ban a Simson erőforrásokat több hasznos gépben használták. Egyik a most bemutatott kerti gépcsalád, amit Magyarországon az Agroker forgalmazott a rendszerváltás előtt.

A Fortschritt szászországi Neustadt-ban lévő gyárában készült, az 1983-ban bemutatott E930 sorozat továbbfejlesztett változata, melyet 1987-től gyártottak sorozatban.

Az E931-es egy univerzális kerti gépcsalád, amelyet nagyobb kertek, melegházak, parkok széles-körű munkálatait lehet vele leegyszerűsíteni. Ilyen a talajmegmunkálás, fűnyírás, utak gondozása nyáron, vagy a hóeltakarítás télen, rövid távú szállítás stb.

Az alap gépcsaládot 50 és 70 ccm-es változatban gyártották, illetve az A02-es változatokat hátrameneti fokozattal is ellátták.

Az alapgépet több tucat munkavégző egységgel lehet kiegészíteni: öntözés, kaszálás, ásás, kapálás, töltögetés, seprés, szántás, fűnyírás, hómarás, permetezés, közúti szállítás, hengerelés, rétápolás, burgonyaszedés. Tehát jól fel lehet szerelni az adott munkaműveletre.

Az alapkivitel tartozéka a hajtókerekek keréksúlyokkal, szabadonfutók, szállítótámasz, sárvédők és a rotációs kapáló adapterek.

A 3 sebességes suhl-i motorral szerelték, végsebessége 3. fokozatban 8 km/óra. A kis sebesség és a kerti munkák miatt a blokkra kényszerlevegő hűtést szereltek, illetve ezért a hengerfejet 90 fokkal elfordították. A gyújtásról az elektronic sorozatból jól ismert gondozásmentes elekronikus megoldás gondoskodik.

A motor alá építették a speciális hajtóművet, amit rövid lánccal hajt meg a M531 KL, hátramenetes változatban M531/2 KL blokk.

A kormány magassága és helyzete több fokozatban állítható, a kezelőszervek a Simsonokról jól ismertek, annyi különbséggel hogy a bal oldali kapcsolóval lehet a gyújtást bekapcsolni, illetve a jobb oldalon az első fékkarral lehet a dúsítót működtetni.

A géphez az Agroker mellékelt egy garancialevelet,

magyar nyelvű kézikönyvet, többnyelvű alkatrészkatalógust és bőséges szerszámkészletet.

Az ára 1989-ben kevéssel, de  20.000 Ft alatt volt.

Bogyay Norbert 2010.03.29.

vissza a Főoldalra

 

 Történetek

 

 Technika

 e-mail

 Bemutatók

 Linkek

 Gyártörténet

 Rólam

 Képgaléria

 Könyvajánló 

 Videók

 Adatvédelem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (c) Bogyay Norbert 2010.